Ispaniški receptai

Ispanų kalbos mokyklos Vilniuje ipadės Jums pažinti ispanišką virtuvę:

Bulvių mišrainė su alioli padažu/brava padažu („Patatas alioli/bravas“)

Ingredientai 4 asmenims:

7 vnt. vidutinio dydžio bulvių

Druskos

Alioli padažui: 5 ar 6 vnt. česnako skiltelių, 250 ml majonezo ir petražolių.

Brava padažui: natūralaus pomidorų padažo, vynuogių acto, miltų ir pikantiškos paprikos, čili prieskonių.

Natūralus pomidorų padažas: vasarą reikėtų naudoti persirpusius pomidorus, žiemą galima naudoti pomidorus konservuotus savo sultyse. Taip pat reikės šiek tiek alyvuogių aliejaus, druskos ir cukraus.patatas bravas

Gaminimas: 

Bulves nuskutame ir supjaustome nedideliais gabalėliais. Juos suberiame į verdantį  vandenį su druska (pagal skonį) ir verdame tol, kol pasidaro minkštos iš išorės, bet ne tokios minkštos iš vidaus. Kai bulvės išverda, sudedame jas į keptuvę, kurioje per piršto storį įpilta aliejaus. Kepame bulves tol, kol jos įgauna rusvą atspalvį.

Alioli padažas: į dubenį sudedame majonezą, susmulkintas česnako skilteles ir petražoles. Padažą sumaišome su bulvėmis.

Natūralus pomidorų padažas: į keptuvę sudedame susmulkintus pomidorus, šiek tiek įpilame alyvuogių aliejaus, įberiame druskos ir cukraus pagal skonį. Pomidorus kaitiname tol, kpo jie  suminkštėja. Kad gautųsi vientisesnė masė, galima viską pertrinti trintuvu.

Brava padažas: į įkaitintą keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus ir natūralaus pomidorų padažo. Įpilame šiek tiek vynuogių acto, įberiame miltų (miltų beriame pagal poreikį, jei norime tirštesnio padažo, jų įbersime daugiau, jei skystesnio – mažiau) ir pikantiškos paprikos. Viską gerai išmaišyti, kartu su bulvėmis, jeigu mėgstate aštriau, įberkite dar ir čili prieskonių pagal skonį.

 

Ispaniškas bulvių omletas – „Tortilla española“

Jums reikės:

500 gr. bulvių

4 kiaušinių

Druskos

Alyvuogių aliejaus

Gaminimas: tortilla de patatas

Bulves reikia nuskusti ir supjaustyti mažais gabalėliais, galima kubeliais. Į keptuvę įpilti aliejaus, kad apsemtų bulves. Kepti bulves tol, kol šios apskrus ir suminkštės iš vidaus.

Dubenėlyje išplakame 4 kiaušinius ir įberiame druskos (pagal skonį). Tada suberiame keptas bulves ir viską išmaišome. Įkaitiname keptuvę su šiek tiek aliejaus joje, bet ne per karštai. Tada į ją supilame bulvių ir kiaušinių masę. Sumažiname ugnį, kepame 3–4 min., po to apverčiame kitą pusę – kepme tiek pat laiko.

 

Gazpacho (pomidorų sriuba)

6 stiklinėms gaspačio reikės:

– 1 kg pomidorų

– 1 vnt. agurko

– 1 skiltelė česnako

– druskos

– vyno acto

– alyvuogių aliejaus

– 1 riekelė sudžiuvusio batono

– pusę raudonosios saldžiosios paprikos

– vandens

Gaminimas:

Nulupameirsupjaustome pomidorus, agurkus, raudonąsaldžiąpaprikąirčesnakoskiltelę. Į dubenį sudedame supjaustytas daržoves, sulaužome sudžiuvusio batono riekelę ir įpilame truputėlį vandens, kad suminkštėtų batonas ,taip pat įpilame 6 valgomus šaukštus, ypač tyro alyvuogių aliejaus („extra virgin“). Viską sutriname elektriniu smulkintuvu, kol gausime tyrelės konsistenciją. Tada įpilame 1 valgomąjį šaukštą vyno acto ir įberiame žiupsnelį druskos, nuolatos turime ragauti, kol gausime mums patinkantį skonį. Kai skonis tinkamas dubenį su gaspačio dedame į šaldytuvą.

 

Kroketai su vištiena

Jums reikės:

Pusės stiklinės miltų

2 stiklinių pieno

1 virtos vištienos ketvirčio

Druskos

3 stiklinių alyvuogių aliejaus

Kiaušinių ir džiuvesėlių kroketams apvolioti

Gaminimas:croquetas de jamón

Smulkiai supjaustome vištieną ir kepame keptuvėje su pora šaukštų aliejaus. Miltus suberiame į dubenėlį ir pildami šiek tiek pieno po truputi maišome mediniu šaukštu arba plaktuvu.

Likusį pieną pakaitiname keptuvėje, kai pradeda kilti burbuliukai, supilame dubenėlyje sumaišytus miltus su pienu. Maišome su mediniu šaukštu tol, kol susidaro vientisa masė. Svarbu, kad nesusidarytų gumulėlių. Kaitiname apie 10 min. ant silpnos liepsnos, kol vientisa masė pasidaro panaši į kremą. Tada suberiame vištiena ir dar kepame  apie 4–5 min. ant silpnos ugnies. Paskui viską supilame į lėkštę ir palaukiame kol atvės.  Kai masė atvėsta, iš jos suformuojame mažus rutuliukus, juos apvoliojame miltuose ir įmerkiame į plaktą kiaušinį, apvoliojame džiūvėsėliuose. Kepame juos tol, kol įgauna rusvą atspalvį.

 

Ispaniška paelija („Paella“)

Ingredientai 10 asmenų:

1 kg ryžių

2 kg vištienos

1 kg triušienos

300 gr. pomidorų

500 gr. žaliųjų žirnelių

100 gr. paprikos

300 ml alyvuogių aliejaus

Šafrano

6 g. raudonosios paprikos prieskonių

Druskos

3.5 l vandens

Gaminimas:paella

Gerai įkaitiname keptuvę ir tada sudedame susmulkintą vištieną ir triušieną. Mėsa kepama kol suminkštėja ir įgauna rusvos spalvos atspalvį. Pomidorus įmerkite į karštą vandenį, palaikykite kelias minutes, tada be vargo nuimsite nuo jų odelę. Juos susmulkinkite ir kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies kartu su susmulkinta paprika apie 7–8 min. Kai padažas jau bus paruoštas, pagardinkite jį druska, suberkite vištieną ir triušieną, raudonosios paprikos prieskonius ir vėl viską kepkite ant silpnos ugnies, kad neprisviltų. Įpilkite vandens ir palikite virti. Likus 10 min. iki pabaigos, suberkite žaliuosius žirnelius. Dar šiek tiek įpilkite vandens,  pakaitinkite 3–4 min. Tada sudėkite šafraną, įberkite druskos (pagal skonį) ir pakaitinkite dar 5 min. Galiausiai tolygiai po keptuvę suberkite ryžius, kaitinkite 5–6 min. ant stipresnės ugnies, palaipsniui ją mažindami. Pabaigus kepti, uždenkite viską ir palaikykite kelias minutes, kad ryžiai išbrinktų ir į juos įsigertų padažas.

 

Sangrija („Sangria“)

Jums reikės:

Butelio raudono sauso vyno (pigiausio)

Gazuoto citrinų gėrimo, „Sprite“, „7up“ reikia panašiai tiek, kiek pilsite vyno

200 ml brendžio arba apelsinų likeriosangria

Persikų

Obuolių

Apelsinų

Cukraus

Cinamono

Gaminimas:

Visų ingredientų kiekiai priklauso nuo to, kiek norite pagaminti gėrimo.

Reikia nulupti ir smulkiai supjaustyti vaisius (vaisius galite naudoti įvairius – priklauso nuo jūsų skonio ir pasirinkimo). Viską sudėkite į didelį indą, supilkite vyną ir gaivųjį gėrimą, brendį arba likerį. Pridėkite daug ledukų. Pagal skonį įberkite cukraus ir cinamono. Ragaukite, jeigu trūksta cukraus ar cinamono – įberkite dar.

 

Jeigu norite daugiau sužinoti apie ispanišką virtuvę, mielai kviečiame apsilankyti šioje internetinėje svetainėje.